Minden az oltásról

Utolsó frissítés 17.02.2022

Együtt sikerülni fog!

A negatív antigén teszt nem feltétele a COVID-19 elleni oltásnak.

Csak Öntől függ, hogy az oltás előtt megvizsgáltatja-e magát. Erre a célra antigén és PCR teszt is használható.

Győződjön meg arról, hogy Ön nem olyan személy, akit nem szabad beoltani a COVID-19 ellen.

Milyen esetekben nem szabad oltást kapni

A negatív teszt nem szükséges, de ha az oltás előtt önkéntesen antigén- vagy PCR tesztet ad le, és ez pozitív eredményű, akkor a COVID-19 elleni oltást legkorábban csak 14 nap múlva lehet lesz elvégezni.

Ezen időszak után SMS-t kap az esetleges újra regisztrációról. Részletes útmutatást arról, hogy hogyan kell eljárnia, ha COVID-19 tesztje pozitív a  https://korona.gov.sk/ vagy a  https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-19-01-2021-co-robit-ak-som-pozitivny címen találhat

Lehetséges, hogy legyőzte a COVID-19 tünetmentes formáját. Noha nem regisztrálta a betegséget, a testében antitestek fejlődtek ki.

Ha az antitestvizsgálat megerősíti, hogy legyőzte a COVID-19-et, akkor a következő 90 napban testének antitestekkel kell rendelkeznie a vírus ellen. Ezen időszak után regisztrálhat az oltásra a www.korona.gov.sk weboldalon található űrlap segítségével.

Ha nem érzi jól magát, jobb megvárni, amíg az egészségi állapota javul, és ezt tudassa a kezelő orvosával is. Általában nem szabad oltást kapni, ha láza van vagy a folyamatban lévő heveny fertőzés egyéb jelei vannak, ilyen esetekben az oltást el kell halasztani.

Miután ezek a tünetek megszűntek a legrövidebb időn belül meg kell kapnia az oltást. Nem szabad oltást kapni sem, ha házi elszigetelésben vagy karanténban van. Ha kétségei vannak, kérjen tanácsot az orvosától.

Szlovákiában az oltásnak a 12. szakaszban kell megtörténnie. Ha az egyes fázisokhoz tartozik, kérheti az oltást. Az oltás előtt először mindig regisztrálnia kell:

Regisztrációs link: Regisztrációs űrlap

 

Az egyének COVID-19 elleni vakcinázási sorrendjének meghatározására vonatkozó kritériumokat  a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának új rendelete határozza meg.

Szlovákiában az oltásoknak a 12 szakaszban kell megtörténniük, minden egyes szakasz a regisztráció megnyitásával kezdődik a lakosság érintett csoportjai számára a központi megrendelési rendszerben szereplő jelentkezési lapon. (https://korona.gov.sk/vakcinacia/ )

HA AZ EGYES FÁZISOKHOZ TARTOZIK, KÉRHETI AZ OLTÁST. AZ OLTÁS ELŐTT ELŐSZÖR MINDENKINEK REGISZTRÁLNIA KELL:

MINDENKI, AKI A JELENLEGI NYITOTT SZAKASZBA TARTOZIK ÉS ILLETVE AZOK IS, AKIK A KORÁBBI SZAKASZOKBA TARTOZNAK KÉRHETIK AZ OLTÁST.

(Például: most a 3. fázis nyitott, én az 1. fázisba tartozok, így kérhetem az oltást. De, például, ha én az 5. fázisban vagyok, most nem kérhetem az oltást.)

A COVID-19 elleni oltást a Szlovák Köztársaság minden körzetében létrehozott oltási központokban végzik. Ezzel egyidejűleg együttműködést terveznek a háziorvosok ambulanciáival.

A mobil oltócsoportok a szociális bentlakásos létesítmények ügyfeleinek nyújtják szolgáltatásaikat.

A Szlovákiában kapható COVID-19 vakcinákat két adagban adják be, a vakcina második adagját legalább 28 naptári nappal az első adag után kell beadni.

A vakcina második adag beadásának időpontját automatikusan fogja megkapni. Ebben az esetben ne töltse ki az űrlapot.

Ha súlyos okokból nem tud részt venni a 2. adag beadásán, a legrövidebb időn belül egyeztessen egy másik időpontról. Ha nem hajtja végre mindkét ütemezett injekciót, akkor előfordulhat, hogy nem lesz teljesen védett a COVID-19 betegség ellen.

Jelenleg Szlovákiában három gyártó vakcinája áll rendelkezésre, és egyelőre nem tudni, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal történő oltás után meddig tart a biztosított védelem.

A klinikai vizsgálatban oltott embereket 2 évig figyelik meg, hogy további információkat szerezzenek a védelem időtartamáról.

Az, hogy ismételten oltást kell-e kapnunk, mint az influenza esetében, számos folyamatban lévő tanulmány tárgya. A válasz erre a kérdésre attól függ, hogy testünk milyen immunmemóriát fejleszt ki a COVID-19 elleni oltás után.

  • Gyerekek

Szlovákiában a 12 évet betöltött személyeket oltják be.

A Comirnaty oltó anyag nem ajánlott 12 év alatti gyermekek számára.

A COVID-19 Moderna vakcina nem ajánlott 18 év alatti gyerekek és serdülők számára.

Az Európai Gyógyszerügynökség a vakcinát készítő társaságokkal együtt tervet készített a vakcina későbbi gyermekek általi tesztelésére.

  • Terhes és szoptató nők

Nincs elegendő tapasztalat a terhesség és a szoptatás alatti oltásokról. A vakcina beadását csak akkor szabad megfontolni, ha a lehetséges előnyök meghaladják az anyára és a magzatra gyakorolt esetleges kockázatokat.

A Pfizer/Biontech Comirnaty vakcina: Az állatkísérletek nem mutattak semmilyen káros hatást a terhesség alatt, de nagyon kevés adat áll rendelkezésre a Comirnaty terhesség alatti alkalmazásáról. A terhesség alatti oltásról az egészségügyi szakemberrel szorosan egyeztetve kell meghozni a döntést, figyelembe véve az előnyöket és a kockázatokat.

COVID-19 Moderna vakcina: Az állatkísérletek nem utalnak káros hatásokra a terhesség alatt, de kevés adat áll rendelkezésre a COVID-19 Moderna vakcina terhesség alatti használatáról. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne vállalni, akkor a vakcina beadása előtt kérjen tanácsot kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy nővérétől.

  • Allergiák

A vakcina bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység / allergia esetén nem szabad elvégezni az oltást; ha allergiás, kérjük, erről tájékoztassa kezelőorvosát az oltás előtt. Azok az emberek, akiknél az oltás első adagja után anafilaxia (rendkívül erős allergiás reakció) alakul ki, nem kaphatják meg a vakcina második adagját.

Mivel az oltást szigorú orvosi felügyelet mellett adják be, az esetleges szövődményekre is biztosított a megfelelő válasz reakció.

  • Gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek

Kevés bizonyíték van legyengült immunrendszerrel rendelkező személyekkel kapcsolatban. Bár az immunhiányos emberek szervezetének válasza az oltásra nem olyan jó, de nincsenek biztonsági aggályok. A legyengült immunitással rendelkező személyeket is be lehet oltani, mivel náluk nagyobb a kockázata a COVID-19 kialakulásának.

Aki lázas akut betegségben szenved, csak a gyógyulás után kell beoltani. A láz nélküli megfázás enyhe jelei nem indokolják az oltás késleltetését.

Ha vérzési problémája van, könnyen keletkeznek kék- zöld foltok a testén, vagy a vérrögképződés megelőzésére szolgáló gyógyszert szed, az oltás előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy az ápoló nővérrel.

  • Rákos betegek

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a rákos betegek a lakosság leginkább veszélyeztetett csoportjába tartoznak, az oltás javasolt.

Azonban, az oltás előtt célszerű a kezelőorvos tanácsát kérni. Például, ha egy beteg jelenleg kezelés alatt áll, és alacsony a fehérvérsejtszám, akkor az oltás elmaradhat.

  • Egyéb gyógyszerek és oltások

Óvatosan kell eljárni azoknak az embereknek az oltása esetén, akik vérhígító gyógyszereket szednek, csökkent a vérlemezkeszámuk vagy véralvadási rendellenességük van. Ha olyan gyógyszereket szed, mint kortikoszteroidok, amelyek befolyásolják az immunrendszerét, az oltás beadása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy az ápoló nővérrel.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, vagy ha a közelmúltban bármilyen más oltást kapott.

  • A COVID-19 betegséget már legyőztük

Ha a COVID-19 betegséget már, akkor a következő 90 napban szervezetének antitestekkel kell rendelkeznie a vírus ellen. Ezen időszak után a https://korona.gov.sk/ weboldalon található űrlap segítségével regisztrálhat az oltásra

Ha fokozott a fertőzés kockázata, a vakcinát hamarabb, 15 nappal a klinikai tünetek elmaradása után kaphatja meg.

A COVID-19 betegség még a fiatal és egészséges egyének sem kerüli el. Az esetek száma, de maga a betegség lefolyásának súlyossága vagy a hosszú gyógyulás is megerősíti az oltás fontosságát a fiatal és egészséges egyéneknél. Végül, de nem utolsósorban, az oltással védi szeretteit és ismerőseit is.

Nézze meg Történetek a COVID-19 tüneteiről, következményeiről és a betegség lefolyásáról.

Igen, képesnek kell lennie arra, hogy folytassa a normális tevékenységeket, amelyek normálisak az Ön számára, mindaddig, amíg jól érzi magát. Az oltás után 48 órán keresztül ajánlott kerülni a túlzott fizikai aktivitást és az alkoholfogyasztást.

Ha a keze különösen fájdalmas vagy gyenge, tanácsos kerülni a nehéz tárgyak emelését. Az egyes vakcinákra vonatkozó konkrét ajánlásokat a betegtájékoztató tartalmazza. Itt olvassa el a részletes információkat:

(olvassa el a Pfizer / BioNTech Comirnaty vakcina betegtájékoztatóját)

(olvassa el a Moderna vakcina betegtájékoztatóját)

(olvassa el a COVID-19 Vaccine AstraZeneca vakcina betegtájékoztatóját)

Ha az oltás után mellékhatásokat tapasztal, azokat az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalnak (ŠÚKL) jelentse. A mellékhatásokat bejelentheti háziorvosának is.

A feltételezett mellékhatást bejelentheti:

  1. a leghatékonyabban a ŠÚKL weboldalán található elektronikus űrlapon keresztül:  https://portal.sukl.sk/eskadra/?act=EskadraMain&mId=1
  2. telefonos bejelentés a: +421 250 701 206 vagy +421 902 489 044 telefonszámokon
  3. háziorvosán keresztül

Az oltás után mindig azonnal értesítse a háziorvosát. Mutassa meg, vagy küldje el neki az oltási jegyzőkönyv másolatát, hogy megfelelően fel tudja mérni és tanácsot tudjon adni Önnek, ha mellékhatások jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások: Hőmérséklet emelkedés érzése az oltást követő első 2-3 napban jelentkezhet. Ha azonban a hőmérséklet magas, ez azt jelentheti, hogy COVID-19 vagy más fertőzésben szenved (ebben az esetben forduljon háziorvosához). Nem gyakori mellékhatások a bőrpír az injekció beadásának helyén és a nyirokcsomók duzzanata. Ha mellékhatásokat tapasztal, akkor pihenjen le. Fájdalom és láz esetén szedjen paracetamolt tartalmazó gyógyszerek egyikét pl. Panadol, Paralen stb. (kövesse a betegtájékoztató utasításait), hogy jobban érezze magát. Ezek a tünetek általában kevesebb, mint egy hétig tartanak. Ha tünetei súlyosbodnak vagy aggódik, hívja fel és beszéljen a kezelő orvosával.

Lásd még: Hogyan és hol kell jelenteni az oltás utáni esetleges mellékhatásokat?

Az első adag után folytatnunk kell a védőintézkedéseket, és szigorúan meg kell védenünk magunkat az esetleges fertőzéstől. Az első oltás után az antitestek kezdenek kialakulni, de a mennyiségük nem elegendő a vakcinák gyártó által garantált maximális hatásának eléréséhez. Ha súlyos okokból nem tud részt venni a 2. adag beadásán, kérjük, mielőbb egyeztessen egy másik időpontról. Ha nem hajtja végre mindkét ütemezett injekciót, akkor előfordulhat, hogy nem lesz annyira védett a COVID-19 ellen, mint amennyire a vakcinák hatékonysága garantálja ezt.

Az oltás után 48 órán keresztül ajánlott kerülni a túlzott fizikai aktivitást és az alkoholfogyasztást.

Lásd még: Az oltás beadása után visszatérhetek-e a szokásos tevékenységekhez és a munkába?

A kórházak helyettesítőket hívnak meg, ha a határidőig az összes megüresedett helyet nem töltik be, vagy ha nem jelenik meg valaki, akit egy adott időpontra regisztráltak.

Ki jelentkezhet az oltásra valaki helyett?

Jelenleg a következő csoportok jelentkezhetnek valaki helyett:

 - 65 év felettiek

 - orvosi indikáció második pontjával rendelkező személyek ( G. b) vagy H. b) szerinti betegségben szenvedő betegek): https://www.epi.sk/zz/2021-93 )

 - súlyos fogyatékossággal élő emberek

 Hogyan regisztrálhat valaki helyett, aki nem jelent meg:

 A helyettesítő listák nincsenek központosítva, ezeket külön a kórházak és az oltási központok vezetik.

A következő helyeken regisztrálhat az oltásra valaki helyett, aki nem jelent meg:


Univerzitná nemocnica s poliklinikou Milosrdní bratia, spol. s r.o.

0910 277 690

 

Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca

041/4604 127  

v čase 13:30 - 14:00

 

Nemocnica Alexandra Wintera n.o. Piešťany

0902 119 607

 

Nemocnica Snina,s.r.o.

057/7871 229

v čase 8:00-14:00

 

Svet zdravia, a.s., Všeobecná nemocnica Žiar nad Hronom

045/6709 103, vlasta.mlatecova@svetzdravia.com

v čase: 9:30-12:30

 

Nemocnica Kraľovský Chlmec

056/6866 343, maria.sackova@nspkch.sk

v čase: 13:00-15:00

 

Svet zdravia Nemocnica Topoľčany, a.s. 

0901 795 040

v čase:  8:00-15:00

 

Nemocnica na okraji mesta, n.o.

038/7473 120, nahradnik.pe@svetzdravia.com

v čase: 8:00-12:00, 13:00-14:00

 

Nemocnica s poliklinikou Sv. Lukáša Galanta, a.s.

0907 961 838, zuzana.lakner@svetzdravia.com

v čase: 8:00-15:00 

 

Nemocnica s poliklinikou Spišská Nová Ves, a.s.

053/4199 115 

v čase: 7:15-12:0,13:00-15:00

 

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce a.s.

0910 491 438; 037/6905 217

 

Nemocnica s poliklinikou Trebišov, a.s.

0905 803 122, nahradnik.tv@svetzdravia.com

v čase: 8:00-12:00-13:00-15:00 

 

NsP Myjava

0908 651 808

 

Nemocnica arm. generála L. Svobodu Svidník, a.s.

0907 260 147, nahradnik.sk@svetzdravia.com

v čase: 8:00-15:00 

 

Ľubovnianska nemocnica, n.o

052/4317 111

v čase: 7:00-15:00

 

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky

0907 813 594

v čase: 12:00-14:00

https://www.nspnz.sk/ockovanie-send.php

 

Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica

vakcinacia2@nemocnicapb.sk

 

Svet zdravia, a.s., Všeobecná nemocnica Rimavská Sobota

0918 969 985, nahradnik.rs@svetzdravia.com

v čase: 9:00-12:00, 12:45-15:30

 

Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda, a.s.

0908 347 003

v čase: 8:00-15:00 

 

Železničné zdravotníctvo Košice, s.r.o.

nahradnik.ke@svetzdravia.com

 

Vranovská nemocnica, a.s.

0918 931 962, katarina.sojkova@svetzdravia.com

v čase: 8:00-15:00

 

Nemocnica s poliklinikou n.o. Brezno

048/2820 110, srnkova@nspbr.sk

v čase: 8:00-14:00

 

Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená

043/5307 404

 

AGEL Bánovce s.r.o.

0903 491 501

 

Nemocnica AGEL Zvolen a.s.

0907 852 979

marcela.majerova@nzv.agel.sk

 

Univerzitná nemocnica BA

https://sites.google.com/view/unb-ockovanie/

 

Žilpo sro., Žilina

https://www.zilpo.sk/vakcinacne-centrum-zilpo-spol-s-r-o-zilina/

 

PRO VITAE n.o. Gelnica

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdDZNTn8wjFqHYw-_sYwq1Z0E148eTuHIecGBcUZb57grcLeg/viewform

 

Dolnooravská nemocnica s poliklinikou L.N. Jégeho Dolný Kubín

http://www.donsp.sk/donsp/?page_id=5240

 

Všeobecná nemocnica s poliklinikou, n. o. - Veľký Krtíš

http://www.nspvk.sk/?ockovanie-covid-19,128