Minden az oltásról

Utolsó frissítés 17.02.2022

Együtt sikerülni fog!

A COVID-19 elleni leghatékonyabb eszköz, ami a világjárványt és a megbénult országokat, családokat, társadalmat és egyéneket hozott létre szerte a világon, az oltás. A tudományos kapacitás és a történelmi tények egyértelműen azt mutatják, hogy bármilyen vírust leghatékonyabban egy biztonságos és hatékony oltással győzhetünk le. A COVID-19 elleni védőoltás nemcsak a beoltott személy védelmét jelenti, hanem a közösség és az egész társadalom kollektív védelmét is. Ha egy személy oltást kap, akkor kevésbé valószínű, hogy képes továbbvinni a fertőző betegséget más emberekre. Ez azt jelenti, hogy az oltás segíthet megvédeni azokat, akiket nem lehet beoltani.

Az oltás megvédi az embereket a betegségtől és megakadályozza a betegség terjedését a lakosság között, ami minimalizálja a halálozások számát, minimalizálja az heveny és intenzív ágyak túlterhelését az egészségügyi létesítményekben, megvédi az egészségügyi szakembereket, a veszélyeztetett csoportokat és az élet fokozatosan visszatér a korlátozások nélküli állapotba.

Annak érdekében, hogy elérjük az úgynevezett nemzeti kollektív immunitást, a COVID-19 esetében, a lakosság több mint 60-70% -át újra kell oltani.

Az oltás segít több ember egészségének megőrizésében, ezáltal csökkentve a betegség emberekre gyakorolt társadalmi és pszichológiai hatásait, valamint a kórházak és az egészségügyi rendszerek terheit. Ez azt jelenti, hogy az erőforrások felhasználhatók más betegségek, például rák vagy Alzheimer-kór elleni küzdelemre.

Míg a vírussal szembeni egyéni immunitás védi az egyént, a kollektív immunitás megakadályozza a lehetséges fertőzések további terjedését, és megelőzi a járványokat vagy a világjárványok kialakulását. Egyéni immunitást egy adott betegség legyőzésével vagy oltással szerez.

A kollektív immunitás millió egyének felelős döntésétől függ. Az oltottak számától függően a betegség terjedése lelassul és a lakosság többségének hosszú távú oltása tartós kollektív immunitást hozhat létre.

A Szlovákiában kapható Covid-19 elleni vakcinák a következő okok miatt biztonságosak:

 • Valamennyi oltó anyaggal nagyszámú önkénteseken végeztek többfázisú klinikai vizsgálatokat, amelyeket ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (és más országok számos más gyógyszerügynöksége) felülvizsgált és jóváhagyott.

A klinikai vizsgálat működéséről a videóban tudhat meg többet:

 • A klinikai vizsgálatok eredményeit a gyakorlatban a világ minden táján emberek millióinak beoltásával erősítik meg. A betegtájékoztatóban felsoroltaktól eltérő mellékhatások rendkívül ritkák, és az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat.
 • A betegtájékoztató összes mellékhatása rövid életű. A vakcina hosszú távú mellékhatásai, amelyek csak hosszú időn keresztül nyilvánvalóak, általában ritkák a vakcináknál. A Szlovák Köztársaságban regisztrált 82 oltóanyag egyikét sem regisztrálták újra a később előforduló mellékhatások miatt.

A hosszú távú oltási mellékhatások összehasonlítása vs. a COVID-19 hosszú távú következményeivel

(olvassa el a Pfizer / BioNTech Comirnaty vakcina betegtájékoztatóját)

(olvassa el a Moderna vakcina betegtájékoztatóját)

(olvassa el a COVID-19 Vaccine AstraZeneca vakcina betegtájékoztatóját)

 

Az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott összes oltóanyagnak biztonságosnak kell lennie a klinikai vizsgálat eredményei alapján, és elég hatékonynak kell lennie ahhoz, hogy kielégítő előny - mellékhatás egyensúly álljon fel.

 

Az alábbi információk a Comirnaty és a Pfizer / BioNTech gyártók oltó anyagaira vonatkoznak


 

A COVID-19 elleni megfelelő védelem a 2. oltást követően 7-ik nap kezdődik. A jelenlegi ismeretek szerint 100 oltott emberből mintegy 95 szerez védettséget a betegséggel szemben.

Kiterjedten a klinikai vizsgálatok 95% -os hatékonyságot mutattak a Comirnaty vakcina esetében a COVID-19 megelőzésére 16 éves és idősebb embereknél. Összesen körülbelül 44 000 ember vett részt a vizsgálatban.

Az önkéntesek fele vakcinát, fele pedig placebót kapott. Az egyének nem tudták, melyik csoportba tartoznak.

A hatékonyságot körülbelül 36 000, 16 éves vagy annál idősebb embernél értékelték (beleértve a 75 év felettieket is), akiknél nem voltak korábbi fertőzés tünetei.

 

A vizsgálat kimutatta, hogy a beoltott embereknél a COVID-19 tüneti eseteinek száma 95% -kal csökkent:

                                   

 

                                   

                                   

Az emberek száma a csoportban

                                   

                                   

Az oltás után tünetekkel küzdők száma

                                   

                                   

Oltóanyag

                                   

                                   

18 198

                                   

                                   

8

                                   

                                   

Placebo

                                   

                                   

18 325

                                   

                                   

162

                                   

 

A 95% -os hatékonyságot a COVID-19 potenciálisan súlyos lefolyású embereknél is megerősítették, például asztmásoknál, krónikus tüdőbetegségben, cukorbetegségben vagy magas vérnyomással szenvedőknél.

Jelenleg nem ismert, hogy ez a védelem meddig fog tartani. Mivel a védelem nem kezdődik azonnal az oltás után, és nem minden oltott személynél alakul ki, elengedhetetlen, hogy a szabályok betartásával védje magát és környezetét (tartsa be a biztonságos távolságot, tartsa be a higiéniai szabályokat, viseljen arcmaszkot, rendszeresen szellőztessen).

 

Az alábbi információk a COVID-19 elleni Moderna gyártó Moderna vakcinájára vonatkoznak


 

COVID-19 Moderna vakcina

Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását követően az Európai Bizottság január elején (2021. 01.06.) Feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a  COVID-19 betegség elleni COVID-19 Moderna vakcina számára.

 

A COVID-19 Moderna vakcina biztonságos?

A COVID-19 Moderna vakcina a jelenlegi járványban magas szintű védelmet nyújt a COVID-19 ellen. Kiterjedt klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a vakcina hatékonysága 94,1%. A COVID-19 elleni Moderna vakcina mellékhatásai általában enyhék vagy közepesen súlyosak voltak, és az oltástól számított néhány napon belül javultak.

Az Európai Gyógyszerügynökség ezért úgy döntött, hogy a COVID-19 Moderna vakcina előnyei felülmúlják az alkalmazásával járó kockázatokat, ezért forgalomba hozatali engedélyt ajánlott az EU-ban.

A COVID-19 Moderna vakcina alkalmazásával kapcsolatos adatokat folyamatosan ellenőrzik, ugyanúgy, mint más gyógyszerek és oltások esetében is. A vakcinával kapcsolatban jelentett feltételezett mellékhatásokat gondosan értékelik, és megtesznek minden szükséges intézkedést a betegek védelme érdekében.

Mivel a COVID-19 Moderna vakcina feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott, az oltó anyagot előállító vállalat átadja a klinikai vizsgálat eredményét, amely a következő 2 évben tovább folytatódik. Ez és más tanulmányok még pontosabb információkat nyújtanak az oltás utáni védelem időtartamáról, a súlyos COVID-19 megelőzéséről vagy arról, hogy miként lehet megvédeni az immunhiányos embereket, gyermekeket vagy terhes nőket.

Ezen kívül a COVID-19 elleni vakcinák független tanulmányai, amelyeket az uniós hatóságok koordinálnak, több információt nyújtanak a vakcina hosszú távú biztonságosságáról és előnyeiről a lakosság számára.

 

Hatékony a COVID-19 elleni Moderna vakcina?

Csaknem 30.000 önkéntesnél végzett kiterjedt klinikai vizsgálatok igazolták a COVID-19 Moderna vakcina hatékonyságát a 18 éves és idősebb felnőtteknél.

A vizsgálat 94,1% -os csökkenést mutatott a COVID-19 tüneti eseteinek számában azoknál az embereknél, akik oltást kaptak (14 134 oltott közül 11 kapta el a COVID-19-et a tünetekkel) összehasonlítva azokkal a személyekkel, akik álinjekciót kaptak (14 073 ál injekciót kapott közül 185 kapta el a COVID 19-t, tünetekkel).

A tanulmány 90,9% -os hatékonyságot mutatott azoknál a résztvevőknél is, akiknél várható volt a súlyos betegség kockázata, beleértve krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben, elhízásban, májbetegségben, cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedő betegeket is.

Hányszor kell oltást kapnom?

A COVID-19 Moderna vakcinát két injekcióban adják a karba 28 napos idő különbséggel.

Abban az esetben, ha nem tud részt venni a COVID-19 Moderna vakcina 2. adagjának beadásán, akkor mielőbb foglaljon új időpontot a kezelő orvosánál vagy az ápoló nővérnél. Ha nem hajtja végre mindkét ütemezett injekciót, akkor előfordulhat, hogy nem kap teljes védelmet a COVID-19 betegség ellen.

Minden évben be kell oltatnom magam a COVID-19 Moderna vakcínával?

Jelenleg nem ismert, hogy a COVID-19 Moderna vakcina által biztosított védelem meddig tart. A klinikai vizsgálatban oltott embereket 2 évig figyelik meg, hogy további információkat szerezzenek a védelem időtartamáról.

Milyen esetekben nem szabad beoltatni magam a COVID-19 Moderna vakcinával?

 • Gyerekek

A COVID-19 Moderna vakcina nem ajánlott 18 év alatti gyermekek és serdülők számára. Az Európai Gyógyszerügynökség a vakcinát gyártó céggel együtt idővel azt tervezi, hogy az oltó anyagot gyermekeken is tesztelik.

 • Terhes és szoptató nők

Az állatkísérletek nem utalnak káros hatásokra a terhesség alatt, de kevés adat áll rendelkezésre a COVID-19 Moderna vakcina terhesség alatti használatáról. Bár nincsenek tanulmányok a szoptatásról, semmilyen kockázat nem várható a szoptatás alatt. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne vállalni, akkor a vakcina beadása előtt kérjen tanácsot kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy nővérétől

 • Egyéb gyógyszerek és a COVID-19 Moderna vakcina

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszerekről. A COVID-19 Moderna vakcina befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, és az egyéb szedett gyógyszerek is befolyásolhatják a COVID-19 Moderna vakcina hatását.

 • Gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek

A fogyatékossággal élőkről jelenleg csak korlátozott adatok állnak rendelkezésre. Bár a legyengült immunrendszerű emberek nem biztos, hogy jól reagálnak az oltásra, nincsenek különösebb biztonsági aggályok. A legyengült immunitással rendelkező személyeket is be lehet oltani, mivel náluk nagyobb a kockázata a COVID-19 kialakulásának.

 • Allergiák

Azok az emberek, akik tudják, hogy allergiásak a gyógyszerre vagy a COVID-19 Moderna vakcina egyéb összetevőjére, nem kaphatnak oltást.

Allergiás reakciókat (túlérzékenység) figyeltek meg azoknál az embereknél, akik oltást kaptak. Nagyon kevés esetben történt anafilaxia (súlyos allergiás reakció). Ezért, mint minden oltás esetében, a COVID-19 Moderna vakcinát is szigorú orvosi felügyelet mellett kell beadni, és allergiás reakciók esetén megfelelő orvosi kezelésnek kell rendelkezésre állnia. Azok az emberek, akiknél súlyos allergiás reakció lép fel a COVID-19 Moderna vakcina első adagjának megkapásakor, nem kaphatják meg a második adagot.

Milyen mellékhatások jelentkezhetnek a COVID-19 Moderna vakcina alkalmazásakor?

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A COVID-19 Moderna vakcina mellékhatásai általában enyhék vagy közepesen súlyosak voltak, és az oltástól számított néhány napon belül javultak.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha az allergiás reakció alábbi jeleit és tüneteit tapasztalja: ájulás vagy szédülés, szívritmus változások, légszomj, zihálás, ajkak, arc vagy torok duzzanata, csalánkiütés vagy kiütés, hányinger vagy hányás, gyomorfájdalom.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás is jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a nővért. Ezek a következők lehetnek:

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet): hónaljduzzanat, fejfájás, hányinger, hányás, izom- és ízületi fájdalom és merevség, fájdalom vagy duzzanat az injekció beadásának helyén, erős fáradtság érzet, hidegrázás, láz.

Gyakori (10-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet): kiütés, bőrpír vagy csalánkiütés az injekció beadásának helyén.

Nem gyakori (100-ból kevesebb, mint 1 beteget érinthet): viszketegség az injekció beadásának helyén.

Ritka (1000-ből kevesebb, mint 1-et érinthet) átmeneti egyoldalú arcbénulás (Bell-bénulás), az arc duzzanata (duzzanat fordulhat elő azoknál a betegeknél, akik kozmetikai injekciókat kaptak az arcba).

Nem ismert gyakoriság - súlyos allergiás reakciók (anafilaxia), túlérzékenység.

Allergiás reakciók fordultak elő olyan személyeknél, akik oltást kaptak, köztük nagyon kevés súlyos allergiás reakció (anafilaxia) száma. Mint minden oltást, a COVID-19 Modernát is szigorú felügyelet mellett és megfelelő kezelés mellett kell beadni.

(olvassa el a Moderna vakcina betegtájékoztatóját)

Hogyan működik a Moderna COVID-19 vakcina

A modern COVID-19 vakcina a mRNS elvén működik, amely egyszerűen a genetikai utasítás hordozója. Még egyszerűbb, hogy ez egy útmutató, amely alapján testünk létrehozhatja a vírus egyik részét. Pontosabban ez a koronavírus jellegzetes kitüremkedése, amelyet minden egyes grafikáján vagy illusztrációján láthatjuk. Ezt a kitüremkedést tüskefehérjének hívják, és a koronavírus burkolatán helyezkedik el, ennek köszönhetően juthat be a vírus az emberi sejtekbe.

Ennek az útmutatónak köszönhetően, amely megtalálható a mRNS vakcinában, szervezetünk képes önmagában előállítani a vírus e részét. Az immunrendszer ezt követően idegen elemként ismeri fel testünkben, és védekezési reakciót indít el - antitesteket és T-sejteket kezd kialakítani. Ennek az "edzésnek" köszönhetően, amelyet testünk kipróbál ezeken az ártalmatlan tüskefehérjéken, rezisztenssé válunk a valódi koronavírussal szemben.

A mRNS vakcina egy új típusú vakcina, ami talán az egyik oka annak, hogy egyes embereket aggaszt ez a technológia. A mRNS vakcinák azonban nem teljesen új keletűek, valójában több éven át tanulmányozták őket más betegségek kapcsán, és a klinikai vizsgálatok során ismételten alkalmazták őket.

Sok mítosz és téves információ övezi ezt a kérdést. Azonban valóban igaz, hogy a vakcina kifejlesztése általában több évet vesz igénybe. Ezért teljesen jogos kérdés, hogy miként lehetséges, hogy ez a folyamat ennyire jelentősen felgyorsult a Covid-19 elleni vakcina esetében.

EZ A RÉSZLETES MAGYARÁZAT:

- A tudományos és gyógyszerészeti körökben a COVID-19 elleni vakcina kifejlesztése abszolút prioritássá vált ebben az évben. Ebben az évben hatalmas mennyiségű energiát és pénzt koncentráltak rá, akár más projektek elhalasztásának árán is. Ez lehetővé tette a vakcina gyártók számára, hogy maximalizálják a vakcinák fejlesztésén dolgozó szakértők és tudósok számát.

- A vakcinák fejlesztésében és tesztelésében szerepet játszó folyamatok közül számos lett optimalizálva és bürokrácia mentesítve, de ez soha nem történt a biztonság rovására. A klinikai vizsgálatok önmagukban standardok. Egyszerűsítve és felgyorsítva történik minden körülöttük.

- Normál körülmények között a preklinikai és klinikai vizsgálatok egyes szakaszai egymás után következnek. Ebben az esetben párhuzamosan futottak - az első forduló befejezése előtt megkezdődött a második forduló. Így az önkéntesekre nagyobb kockázatot jelenthetnek a klinikai vizsgálat minden szakaszában, de a végterméknek minden szakaszon át kell esnie, csakúgy, mint bármely más vakcinának. A kapott vakcina ugyanolyan biztonságos lesz.

- A járvány és a koronavírus rendkívüli elterjedtsége miatt viszonylag egyszerű volt olyan önkénteseket találni, akik a mindennapi életben koronavírussal fertőződtek meg (ami a vakcina hatékonyságának teszteléséhez szükséges rész). A kevésbé gyakori betegségek elleni vakcinák kifejlesztésekor az önkéntesek megtalálása évekig is eltarthat, ebben az esetben ez sokkal gyorsabb volt.

- Néhány vállalat még a végleges jóváhagyás előtt maga kezdte meg a vakcinák gyártását, ami kockázatot jelentett számukra. Ha a vakcináikat jóváhagyják, hamarabban kerülnek a piacra. Ha nem hagyják jóvá, akkor az előállított vakcinákat ki lehet dobni.

- Mivel világszerte nagyon sok embert oltanak be rövid idő alatt, még a rendkívül ritka mellékhatások is nagyon gyorsan észlelhetők (az oltás már folyamatban van az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és az EU-szerte)

- A COVID-19 elleni vakcina kifejlesztése során lehetőség nyílt a koronavírus által is kiváltott MERS vakcina kutatásának és fejlesztésének nyomon követésére.

A COVID-19 elleni vakcina esetében is, akárcsak bármely más oltásnál is, vannak kockázatok. A meglévő egészségünk a legfontosabb, ezért nyíltan kell beszélnünk az oltás előnyeiről és hátrányairól.

A COVID-19 elleni oltás esetében a kockázatok nagyságrenddel alacsonyabbak ahhoz a hatalmas előnyhöz képest, amelyet az oltások nyújtanak számunkra, mivel lehetővé teszik, hogy fokozatosan visszatérjünk a normális életmódhoz, amelyhez már hozzászoktunk, és amelyet már annyira várunk.

 

Előnyök:


 • A lakosság többségének újra vakcinázása csak Szlovákiában potenciálisan több ezer életet menthet meg
 • Ezer COVID-19 betegségben szenvedő embertől mentesítjük a kórházakat
 • A betegség legyőzése után a hosszú távú következmények számos esetét akadályozzuk meg
 • Ez lehetővé teszi számunkra, hogy fokozatosan visszatérjünk a normális élethez
 • Összefoglalva: a hatékony oltás óriási egészségügyi, társadalmi és gazdasági haszonnal jár, amely rengeteg életet, szenvedést és pénzt takaríthat meg nekünk.

 

Kockázatok:


Enyhe mellékhatások: az oltás típusától függően különböző lehet, főleg az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, izomfájdalom, láz vagy fáradtság.

 

Az ilyen mellékhatások viszonylag gyakoriak lehetnek, ezeket figyelembe kell venni és akár kellemetlenek is lehetnek. Ezek azonban kiszámítható mellékhatások, várhatóak, semmi komoly és maximálisan rövid távú kellemetlenséget okoznak.

 

Súlyos mellékhatások: a klinikai vizsgálatok során szorosan figyelemmel kísérik, és ritkaságuk elengedhetetlen feltétele a vakcina jóváhagyásához.

 

Nagyon ritka mellékhatások (kevesebb, mint 1/10 000 ember előfordulása) nem rögzíthető a klinikai vizsgálatok során, és csak az oltás regisztrációját követően fordulhat elő. A gyógyszerszabályozók olyan mechanizmussal rendelkeznek, amely időben rögzíti és megszünteti őket.

 

Hosszú távú mellékhatások: ezek természetesen nem nyomon követhetők a klinikai vizsgálatok során, de a korábbi tapasztalatokra építhetünk: az Európai Gyógyszerügynökség által eddig jóváhagyott vakcinák gyakorlatilag nem rendelkeznek hosszú távú mellékhatásokkal.

A mai napig Szlovákiában 82 vakcinát regisztráltak érvényesen. Egy később jelentkező mellékhatás miatt egy esetben sem törölték a vakcinát a nyilvántartásból.

Ha világszerte emberek milliárdjait oltják be, az előforduló súlyos mellékhatások esetei a nyilvánosság elé kerülnek. Az ilyen jelentésekben két dolgot kell szem előtt tartani: Bizonyított-e az oltással való kapcsolat? Mennyi a komolyabb mellékhatás statisztikai valószínűsége?

Lehet, hogy az egyes történetek rosszul hangzanak, de össze kell hasonlítani őket a világ 1,6 millió COVID-19-el kapcsolatos halálesettel. Nagyon ritka súlyos mellékhatások fennállása miatt a kompenzációs alappal kapcsolatos vita alakult ki.

A Covid-19 betegség esetében a leggyakrabban jelentett a halálesetek száma, de fontosak a hosszú távú következmények is, amelyekkel az emberek jóval a gyógyulás után is találkoznak. A Covide- nél tudjuk, hogy veszélyes is, mert hosszan tartó problémákat is okozhat.

Ezzel szemben nincs ok aggódnunk a Covid elleni oltások hosszú távú mellékhatásai miatt. A Pfizer vakcina betegtájékoztatójában leírt összes mellékhatás rövid életű. A vakcináknál a hosszú távú hatások általában ritkák.

A COVID-19 nyilvántartás elleni oltással kapcsolatban Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) 2021.02.01-ig jelentett 453 feltételezett mellékhatást tart nyilvántartásban, amelyek közül a ŠÚKL 441 bejelentést kapott, és az európai adatbázisba ezen kívül, 12 önálló bejelentés lett elküldve. Az összes bejelentésből 25 jelentést értékeltek súlyosnak.

Az eddig jelentett feltételezett mellékhatások közül 450-et jelentettek a Comirnaty a Pfizer / BioNTech által gyártott vakcinára és 3 jelentést a COVID-19 Moderna vakcinára, eközben meg kell jegyezni, hogy a Moderna vállalat által gyártott vakcinával csak január vége óta végeznek oltást.

A COVID-19 megelőzésére tervezett oltásokat az izomba fecskendezik be, és az alkalmazást követő órákban, akár napokig is, reakciókat válthatnak ki. A mellékhatások bejelentett gyanúja gyakori, és összhangban áll az ismert mellékhatásokkal, amelyeket a termékdokumentáció is felsorol. (https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/bezpenos-liekov/vakciny/vakciny-proti-covid-19?page_id=5497 )

A leggyakrabban jelentett mellékhatások rövid távúak és nem súlyosak. Ezek közé tartozik az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom, amely váll-végtag fájdalommá válhat, amelybe az oltás volt adva, hőemelkedés, láz, hidegrázás, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség, fáradtság, émelygés és egyebek. Az ilyen jelentések enyhe vagy közepes intenzitásúak és az oltás beadásától számított néhány napon belül megszűnnek.

A súlyos mellékhatásokra gyanakodva, például allergiás reakciókról, pre-collapsusról, syncope-ról, trombózisról és anafilaxiás reakcióról számoltak be. Az ilyen reakciókat súlyosnak tekintették, és orvosi kezelést igényeltek. A betegek az orvosi beavatkozás után felépültek.

Az Állami Intézetnek egy halálesetet is jelentettek. Idős (79 éves) beteg volt, több krónikus betegségben is szenvedett, amelyeket boncolás útján, mint a halál fő okaként határoztak meg. Az oltás utáni egyéb enyhe mellékhatások - láz és gyengeség - szintén hozzájárultak e beteg egészségi állapotának általános romlásához. Ezért az oltás és a halál közötti okozati összefüggést a lehető legnagyobb mértékben értékelték.

Komoly jelentések is érkeztek az oltás hatástalanságának 6 gyanús esetéről. Ezeket a jelentéseket közvetlenül a forgalomba hozatali engedély jogosultjának (Pfizer) küldték meg, ebben az esetben a kiváltott reakciók okozati összefüggését és súlyosságát maga a forgalomba hozatali engedély jogosultja értékeli. A jelentések azt mutatják, hogy a betegek az első oltás adagja után pozitív antigén / PCR teszt eredményt mutattak, a betegeknél a COVID-19 foglalkozási expozíciója volt meghatározva. Tekintettel az oltás első adagjára, az oltás és a pozitív teszt közötti időintervallumra, nem várható, hogy a betegeknél kialakul a teljes immunválasz a COVID-19 betegség ellen. Ezen okok miatt ezeket az eseteket nem lehet oltási kudarcnak tekinteni.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal a mai napig nem azonosított be olyan váratlan reakciókat, amelyek megkérdőjelezhetnék az oltások biztonságosságát. A COVID-19 betegség megelőzésére szolgáló oltóanyagok biztonsági profilját az Európai Unió szintjén havonta felülvizsgálják, a Comirnaty vakcina biztonságosságának első elemzése már folyamatban van. Az Európai Unió szintjén is bebizonyosodott, hogy a vakcina biztonsági profilja összhangban van a termékdokumentációval, és a vakcina előnyei messze felülmúlják a lehetséges kockázatokat.

Tudja, hogyan kell jelenteni a vakcinával kapcsolatos feltételezett mellékhatásokat?

 

Az oltási szövődmények az oltás következményeinek minősülnek, amelyek meghaladják az oltási reakció normál hatókörét és jelentős hatással vannak a beoltott személy egészségére. A jóváhagyás előtti kiterjedt klinikai vizsgálatokban az mRNS vakcina után semmilyen szövődményről, például súlyos autoimmun reakciókról vagy vakcinázással járó súlyos neurológiai komplikációkról, nem számoltak be.

Mint minden eddig elérhető oltóanyag esetében, nagyon ritka esetekben sem zárható ki a túlérzékenységi reakció (azonnali allergiás reakció akár sokk is) vagy egyéb szövődmények. Ha az oltás után olyan tünetek jelentkeznek, amelyek meghaladják a fenti ideiglenes, helyi és általános reakciókat, forduljon orvosához.

(olvassa el a Pfizer / BioNTech Comirnaty vakcina betegtájékoztatóját)

(olvassa el a Moderna vakcina betegtájékoztatóját)

(olvassa el a COVID-19 Vaccine AstraZeneca vakcina betegtájékoztatóját)

Az influenzával kapcsolatos és a COVID-19 elhalálozásokat általában helytelenül hasonlítják össze.

Ezeket az adatokat azonban nem kellene összehasonlítani, mivel nagyon eltérő módszertanokon alapulnak.

Tehát mit hasonlítunk össze? A légúti tünetekkel (például nem csak az influenzával járó) meghaltak túlzott számának újraszámítása az influenzajárvány hónapjaiban (a kórokozó virológiai megerősítése nélkül) az influenza és más légzőszervi megbetegedések összesített hatásának statisztikai felbecslése, amely magában foglalja az influenza vírus közvetlen és közvetett következményeit is.

A Covid-19-ben jelentett haláleseteket hazánkban főként boncolás alapján, a CoV-2 pozitív virológiai meghatározásával igazolják, hogy a COVID-19 volt a halál elsődleges oka. Tehát ezek nagyon pontos számok, nem pedig statisztikai feltételezésekből vagy modellezésből származó becslések.

Összehasonlíthatjuk ezeket a számokat a Népegészségügyi Hivatal által jelentett influenzában elhunytak számával: a 2018/2019-es influenzaszezonban az influenzavírus 40 halálesetben igazolódott.

Világszerte a COVID-19 miatt már 2 millió ember lat meg, annak ellenére, hogy a világ minden országában óvintézkedések vannak bevezetve. Ez a szám még mindig növekszik. A WHO szerint a tényleges halálozások száma még a hivatalosan nyilvántartott halálozások számánál is magasabb lesz (a világ számos részén még mindig nem tesztelték eléggé, és nem tesztelték mindazokat, akik COVID-19 miatt haltak meg - így sokan nem kerültek be a statisztikai adatba).

Annak oka, hogy ekkora figyelmet fordítanak erre a vírusra, abból fakad, hogy mélységes különbség van azon országok között, amelyek nem tudják kezelni a helyzetet, és azok között, amelyek képesek a vírust kordában tartani.

A vírus ellenőrizetlen terjedése gyorsan túlterhelheti az egészségügyi rendszert, és sokkal több kárt okozhat. Gyors exponenciális növekedés esetén nagyon rövid az út azon két állapot között, amikor a kórházak félig üresek és már tele vannak.

A koronavírus nagyon alattomos, mivel sok esetben nem látható. Néhány fertőzött embernek nincsenek tünetei, egészségesnek érzi magát, ezért hordozóvá válhat ("Nincs szükségem arcmaszkra, egészséges vagyok"). Az észrevétlenség a vírus legfőbb fegyvere, aminek köszönhetően masszívan terjedhet.

Számos tanulmány megerősíti, hogy sok embernek a betegség legyőzése után is hosszú távú problémái vannak. Egy hradec královéi kórház kutatócsoportjának tanulmánya szerint a megkérdezett 79 beteg akár 49 százalékánál is három hónappal a meggyógyulás után is problémái voltak. 30 százalékuknak tüdőszerkezeti rendellenességei voltak.

Az oltás a vírus elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze a COVID-19 terjedésének fokozatos lassítására vagy megállítására, valamint a normális életbe való visszatérésre..

(Olvassa el azt is, hogy miért az oltás a legjobb út a COVID-19-től való megszabadulásra)